vrijdag 25 januari 2008

Verschil carnaval in Maastricht en Rio?

Bijna 20 miljoen gratis condooms voor carnaval
BRASILIA (ANP) - De regering van Brazilië gaat 19,5 miljoen gratis condooms uitdelen voor carnaval. Dit hebben officiële bronnen in het Zuid-Amerikaanse land woensdag laten weten.

De actie is bedoeld om de verspreiding van seksueel overdraagbare ziektes te voorkomen. Vorig jaar waren al 11 miljoen gratis 'camisinhas' (overhemdjes) uitgedeeld, zoals condooms in de Braziliaanse volksmond worden genoemd.


maandag 21 januari 2008

Dagblad de Telegraaf met een artikel over Maastricht

In de Telegraaf van do 17 jan 2008 een leuk artikel over Maastricht:

Maastricht, langzaam genieten
MAASTRICHT - Wanneer je over één van de Maasbruggen het centrum van Maastricht binnenstapt, krijg je al snel een speciaal gevoel. Deze stad mousseert, maar er is geen sprake van een jachtige sfeer. De inwoners stappen in een rustig tempo door de straten en langs de terrasjes alsof ze in hun eigen stad op bezoek zijn. De mensen en het leven hebben hier geen haast. En wat bijzonder is: het werkt meteen aanstekelijk.

Als vanzelf zetten we ons vroeg in de ochtend rustig neer op een van de uitnodigende terrasjes op het Vrijthof. Ondanks het winterse weer zitten er al veel mensen. "Al onze terrassen hebben verwarming. Als het wat kouder wordt, zetten we de thermostaat gewoon wat hoger", licht de ober toe. Intussen flaneert Maastricht langs de tafeltjes. Het Vrijthof is duidelijk het m'as tu vu-plein van de stad.

Wellicht het bekendste café van de stad is In de Ouden Vogelstruys op het Vrijthof. Een Maastrichtse 'hoeskamer' waar gezelligheid en gastvrijheid centraal staan. Het oud bruine interieur lijkt de laatste honderd jaar niet veranderd te zijn. Langs de muur fraaie prenten van bekende Maastrichtenaren van de hand van de plaatselijke kunstenaar Frans Vos. Hij maakte die bij gebrek aan geld, als vergoeding voor zijn vele pèlskes (pilsjes) en rommedoe met sjroep (kaas met stroop). Liefhebbers van een echte kroegentocht moeten eens op stap gaan met het speciale gidsje De Mestreechter Brandslang. Een verzameling van twaalf typische Maastrichtse kroegjes, meestal gevestigd in zeer oude historische pandjes.

File

Na een Elske (een plaatselijk likeurtje dat je in combinatie met koffie drinkt) vertrekken we nieuwsgierig naar de Stokstraat op zoek naar één van deze speciale kroegjes: café In de Karkol, wat zoveel als wijngaardslak betekent. Het is half twaalf in de ochtend, de gordijnen zijn dicht en er staan dertien mensen en een hond met drie poten voor de deur te wachten. Een bordje naast de deur vermeldt dat het cafeetje pas om twaalf uur opengaat. Gevraagd naar het waarom van de file antwoordt Jef, een van de wachtenden: "Binnen zijn er slechts drie tafeltjes. Als je op je vaste plaats wilt zitten, moet je wel op tijd zijn." Stipt om twaalf uur opent uitbater Bart Hochstenbach de kleine houten deur en schudt iedere gast de hand. "Dat hoort bij de etiquette van onze zaak."

Wie nog wat typische Maastrichtse drankjes voor thuis wil inslaan, moet even binnenstappen bij de Drankenshop Bams (anno 1901) op de Markt. Uitbater Jos heeft in zijn piepkleine winkeltje meer dan 3600 merken in huis.

Liefhebbers van shoppen komen in Maastricht volop aan hun trekken. Alle straten in het centrum, maar ook daarbuiten, verrassen door het grote aanbod winkels, boetiekjes en galeries. Soms op verrassende locaties. Zoals de gerestaureerde Dominicaner kerk uit 1292 op het Dominicanerkerkplein, vlak om de hoek bij het Vrijthof. Binnen geen statige kerkbanken, doopvont of altaar, maar duizenden boeken die in lange rijen in het middenschip en de zijbeuken staan opgesteld. "Dat komt wel meer voor in Maastricht", vertelt Emelyn Gijzen van de plaatselijke VVV. "In Maastricht hebben we tientallen kerken en kapelletjes. Het is moeilijk om die allemaal in goede staat te houden. Dus wordt er vaak een passende bestemming in de privésfeer voor gezocht. Hetzelfde gebeurde met het bekende Kruisherenklooster dat omgebouwd werd tot een bijzonder designhotel."

Wie het religieuze historische temperament van Maastricht wil beleven, moet zeker de Heilige Huisjes Wandeling maken. Ze voert je langs kloosters, kapellen, kerken en heiligenhuisjes in de binnenstad. Wie actief religieus wil wandelen, kan meedoen aan de wekelijkse bidweg van Maria. Katholieke gelovigen volgen dan, de rozenkrans biddend, een vaste route door de stad om de heilige maagd te eren.

Terug naar het profane. Maastricht staat bekend om haar jaarlijkse Preuvenemint, dat dit jaar van 28 tot en met 31 augustus voor de 27e keer wordt gehouden, maar daar hoef je niet op te wachten. De stad biedt zo veel specialiteiten dat je elke dag je eigen 'preuvenemint' kunt samenstellen. Zoals in het pas geopende nieuwe culinaire concept van het winkelgebied Mosae Forum aan de Markt. In de oude gewelven onder het winkelcentrum vind je zestien foodconcepten op maar liefst 3500 m². Het bijzondere is dat je er niet alleen kunt kopen en proeven, maar ook zelf kunt koken.

Eten doe je het best in één van de vele restaurants, brasseriën of eetcafés waar men typische Maastrichtse specialiteiten serveert, zoals Mestreechter mosterdsoep, unnesoep met gesmolte kies (uiensoep met gesmolten kaas), gebakken bloedweurs, knien in 't zoer (konijn op Maastrichtse wijze) of een plenske Mooswief (plankje met allerlei vleesspecialiteiten). Een portie hoofdkaas kan ook, maar vraag niet wat er allemaal inzit. En wie van heel pittige kaas houdt, koopt het best een stuk 'Rommedoeke'. Stinkkaas van de bovenste plank, die je het best in een luchtdicht doosje koopt.

Wie ook tijdens de nachtelijke uurtjes nog wat sfeer wil opsnuiven van de rijke historie van Maastricht boekt het best een kamer in één van de elf Ambiance-hotelletjes in het centrum van de stad. Het merendeel is gehuisvest in één van de historische panden in het centrum van onze 2000 jaar oude stad.